MENÜ
İzmir 25°
Menemen'in Sesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
S`eline Sağlık
Selin Koncagül Kupsar
YAZARLAR
11 Aralık 2014 Perşembe

S`eline Sağlık

            Kış ayının vazgeçilmezlerinden olan Ispanağın Kiş`e dönüş lezzeti de bir harika bizlerin geleneksel kışlık pide ve böreğimizin bir benzeri tuzlu tart diyebileceğimiz Ispanaklı Kiş kış aylarında gerek yemeklerde, gerek kahvaltılarda gerekse çay saatlerinin vazgeçilmezi olacak cinsten. Peynirli dolma ise geleneksel etli ve zeytinyağlı dolmanın yerini asla alamayacak ancak kalorisi içerisinde pirinç barındırmadığından bir nebze iç rahatlatacaklardan. Mozaik pasta herkesin de bildiği ancak yeniden hatırlayıp belki de şu yağmurlu kış günlerinde yazı özleyenler için bir tercih olacaktır.

 

ISPANAKLI KİŞ

MALZEMELER

-3 su bardağı un
-1 paket kabartma tozu
-Yarım çay bardağı zeytinyağı
-100 gr. tereyağı
-2 yumurta
-Tuz
-Su

İÇ HARCI

-1 kg ıspanak
-1 paket krema
-3 yumurta
-2 soğan
-1 su bardağı süt
-2 diş sarımsak
-Zeytinyağı
-Tuz
-Karabiber

ÜZERİ İÇİN

-Kaşar peyniri

YAPILIŞI

-İç harcı için, soğanları ve sarımsakları yemeklik doğruyoruz. Derin bir tencereye sıvıyağ döküyoruz. Soğanı ve sarımsağı soteliyoruz.

-Ispanakların saplarını doğrayıp tencereye atıyoruz. Yapraklarını da doğrayıp ilave ediyoruz. Tuzunu ve karabiberini atıyoruz. Ispanaklar pişince altını kapatıyoruz. Soğumaya bırakıyoruz. Suyunu süzdürüyoruz. Soğuyunca içine kremayı ve sütü döküyoruz, yumurtaları kırıyoruz. Tuzunu ve karabiberini atıp karıştırıyoruz.

-Hamuru için, unu karıştırma kabına alıyoruz. Kabartma tozunu ve tuzunu koyuyoruz, harmanlıyoruz. Ortasını havuz gibi açıyoruz. Zeytinyağını döküyoruz, yumurtaları kırıyoruz. Oda sıcaklığında yumuşamış tereyağını koyuyoruz, ortadaki sıvıları karıştırıyoruz ve ortadan başlayıp kenarlara doğru açılarak hamuru yoğuruyoruz.

-Yağlanmış yuvarlak bir tepsiye hamuru koyuyoruz. Kalıbın zeminini kaplayacak şekilde parmaklarımızla bastırarak büyütüyoruz. Üzerine çatalla bastırıyoruz.

- Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişiriyoruz. Hamuru pişince ıspanaklı iç harcı koyuyoruz ve yayıyoruz. Tekrar fırına veriyoruz. Pişmesine yakın fırından çıkarıp, üstüne kaşar peyniri rendeliyoruz. Fırına verip kaşar eriyene kadar pişiriyoruz.

 

 

 

 

PEYNİRLİ BİBER DOLMASI

MALZEMELER

-5’er adet kırmızı, yeşil, sarı dolmalık biber

-1 kase evde artan bütün peynirleri karıştırın

-1 yumurta

-1 maydanoz

-1 dereotu

-Tuz

-Karabiber

KIZARTMAK İÇİN

-Sıvıyağ

YAPILIŞI

-Büyükçe bir kase içerisinde sevdiğimiz, evde kalan bütün peynirleri birleştiriyoruz ki önemli olan şey içerisinde yumuşak peynir olduğu kadar sert peynir de olmalı.

-Ardından peynirlerin üzerine yumurtamızı kırıp, dereotu ve maydanozumuzu ince ince kıyıp ekliyoruz tabii baharatlarımızı da.

-İç harcımızı biberlerimizin içerisine doldurduktan sonra sıcak sıvıyağ içerisine atıp ocakta kızartıyoruz.

-Dilerseniz sarımsaklı yoğurt ile de servis edebilirsiniz.

 

 

 

 

MOZAİK PASTA

MALZEMELER

-1 paket Petibör bisküvi
-
1,5 yemek kaşığı kakao
-
1 su bardağı şeker
-1 su bardağı un
-
1 kg süt
-
1 paket bitter çikolata

 

YAPILIŞI

-Hemen puding malzemelerini çikolata hariç, orta boydaki bir tencereye alıp, ocak kısık ateşte olacak şekilde puding kıvama gelinceye dek pişirelim. Pudingin pişmesiyle içerisine çikolataları kırıp, küçük parçalar olacak şekilde dahil edelim.

-Ilıyıncaya kadar, bu şekilde pudingi karıştırmayı sürdürelim.

-Küçük küçük parçaladığımız bisküvileri de katalım. Tekrar karıştırıp, kullanacağımız kalıbın içerisine buzdolabı poşeti serip, üzerine de pasta harcımızı dökelim. Yine üstünü de buzdolabı poşetiyle kapatıp, en az iki saat buzlukta bırakalım.

 

SORU VE GÖRÜŞLERİNİZ İÇİN: [email protected]

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2025 Menemen'in Sesi